Fem olika komponenter

Nagellack är uppbyggt av fem essentiella delar; färgpigment, lösningsmedel, mjukgörare, förtjockningsmedel och bindemedel (i detta ingår filmbildning). Nitrocellulosa är en av de vanligaste filmbildarna och är uppbyggt av polymerer, som är en lång kedja av ihopsatta sekvenser av likadana monomerer (molekyler som polymerer är uppbyggda av). Nagellacket får olika konsistens beroende på hur långa och många polymererna är  i nitrocellulosan.

 

Cellulosa och stärkelse har samma formel, men olika struktur, vilket gör att de får helt olika egenskaper. I cellulosan är varannan druvsockermolekyl (glykos) vänd ”upp-och-ner”, till skillnad från stärkelsen, där alla molekyler är bundna likadant och åt samma ”håll”. Människan kan inte bryta ner cellulosa, på grund av de annorlunda glykosbindningarna, som brukar skrivas som β-bindningar, och det går alltså rätt genom kroppen. Den gemensamma formeln för stärkelse och cellulosa är C6H10O5. Stärkelse finns i bl.a. potatis och mjöl och är, precis som cellulosan, en kolhydrat.

 

Men vad är då nitrocellulosa? Var kommer ”nitro”:t ifrån? Detta var något jag ville kolla upp, och när jag googlade det så fick jag inte upp några resultat som hjälpte mig särskilt mycket, men efter att ha pratat med Helena, uppmanade hon mig att ta reda på mer om nitrat,  NO3, och nitrit, NO2. Jag visste sedan innan, efter att ha kollat upp det på nätet, att nitrocellulosa framställs genom att behandla cellulosa, vanligtvis ren bomull, i salpetersyra, och när jag sedan försökte ta reda på mer om nitrater, så såg jag sambandet mellan dessa och syran. Det visade sig att salpetersyrans salter kallas för nitrater, men det hängde fortfarande inte riktigt ihop med nitrocellulosan. Jag sökte upp det på Wikipedia, som sa att det var bomullskrut, ett sorts sprängämne, vilket jag hade svårt att förstå, då detta är något som ska användas i nagellack, så för att kontrollera tittade jag även på sidan om nitrocellulosa på NE.se. Det visade sig att det även finns en annan benämning på ämnet, nämligen cellulosanitrat, vilket löser sambandet med salpetersyran,  HNO3Jag fick även reda på att det finns olika sorters cellulosnitrat, en triester och en diester. En triester är en molekyl som har tre bindningar där det kan bildas estrar, en sorts kemisk reaktion mellan en syra och en alkohol, och det är det ämnet som kallas bomullskrut. Diestern, med bara två ester-bindningar, kallas pyroxylin, och det är det ämnet som används i nagellack. Skillnaden på de två, bortsett från olika antal bindningar är att bomullskrut innehåller ca 13% kväve, medan pyroxyllin bara har ca 11%

 

Nitriter, som Helena också tipsade om, är salter av salpetersyrlighet, HNO2.

 

 

 

Källor till detta inlägg:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nagellack

http://livskick.nu/nagellack-bara-harliga-nyanser/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nitrocellulosa

http://sv.wikipedia.org/wiki/Polymerisation

http://sv.wikipedia.org/wiki/Polymer

http://sv.wikipedia.org/wiki/Monomer

http://sv.wikipedia.org/wiki/Livsmedelskemi

http://www.shbf.se/wiki/index.php/Stärkelse

http://sv.wikipedia.org/wiki/Cellulosa

http://sv.wikipedia.org/wiki/Stärkelse

http://www.ne.se/enkel/salpetersyra

http://www.ne.se/enkel/nitrater

http://www.ne.se/lang/cellulosanitrat

http://www.ne.se/kort/nitriter

Anders Johansson på Depend.

http://www.farg-kvalitet.com/def/role/binder.htm

Kommentarer

Din kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-mail: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback